SÃRMÃLUŢE MOLDOVENEŞTI

SÃRMÃLUŢE MOLDOVENEŞTI (Reţete de Crăciun)


Umplutura:Sarmalute moldovenesti
• 500 g carne porc tocatã
• 500 g carne vacã tocatã
• 4 linguri orez
• 2 cepe tocate şi cãlite
• 2 linguri unturã
• sare, piper mãcinat, mãrar tocat

Sos:
• 1 lingurã unturã
• 1 litru borş (sau cât sã acopere sarmalele)
• 1 ceaşcã bulion roşii (sau 1 borcan roşii în bulion, sau 1 kg roşii proaspete)

Varza:
• 1 varzã acrã, din care frunzele bune merg la sarmale, iar restul se toacã fideluţã
• câteva crenguţe cimbru
• Sãrmãluţele moldoveneşti se fac cât mai mici şi mai îndesate, din cãrnuri felurite
• Se pun în oala de pãmânt etaje de sarmale împãrţite cu straturi de varzã acoperitã cu roşii, iar între ele mai susurã parfumat şi câte 1 rãmuricã de cimbru
• Ultimul strat e de varzã
• Se ţin în cuptor sau pe marginea plitei minimum 3-4 ore
• Se oferã cu mãmãliguţã

Roşiile la Moldova, se fac în multe locuri: La Uricani, la Vutcani şi Murgeni, la Iana, la Dealurile Bujorului şi Nicoreşti, la Coteşti, Panciu, Odobeşti, la Tutova şi Iveşti (precum vedeţi, cãlãtoria noastrã se apropie de sfârşit, suntem iar aproape de Dunãre).
Fiind vorba de sarmale, e sigur cã va fi noapte lungã, şi atunci mai uşor ne va fi cu o Bãbeascã Neagrã, vioaie şi proaspãtã, de Nicoreşti, de Dealurile Bujorului, de Coteşti.
Dacã vã þin curelele, la Uricani, la Vutcani, la Vârteºcoiu se face Feteasca Neagrã, „fecioara de oţel“, cum am auzit pe cineva numind-o, cu respect, iubire şi fricã.
Şi mai sunt destule şi bune, Merlot-ul de la Dealurile Bujorului, Cabernet Sauvignon-uri la Uricani şi Coteşti, Pinot Noir la Panciu!

TOCHITURÃ MOLDOVENEASCÃ

TOCHITURÃ MOLDOVENEASCÃ (Reţete de Crăciun)

• 500 g carne porc (pulpã)
• 250 g ficat porctochitura moldoveneasca
• 250 g cârnaþi afumaţi
• 1-2 rinichi porc
• 300 g telemea oi
• 5 ouã
• 3-4 linguri unturã
• sare, piper
• 10 cãþei usturoi (sau mai mult, dacã vã place)
• Se grijesc rinichii
• Se taie toatã carnea îmbucãturi
• Se încinge untura, se pune carnea la rumenit
• Se fierb cele 5 ouã ochiuri româneşti
• Se rade brânza
• Când s-a rumenit carnea se adaugã usturoiul, sã mai sfârâie
• Se sãreazã, pipereazã, se pune în 5 farfurii
• Se săreazã câte 1 ou pe fiecare farfurie, peste carne, şi se îmbracã în brânzã rasã

Mãmãligã, vin roşu în cãni, un ardei iute murat! Dar, tot suntem lângã Odobeşti, vinul roşu sã fie Codanã, cã aşa se pupã tradiţia cu progresul, adicã o pomanã a porcului veche de mii de ani cu un vin recent creat de podgorenii vrânceni.
Despre Codanã nu ştiu mare lucru decât cã vine dintr-o glorioasã ascendenţã moldoveneascã, Bãbeascã Neagrã şi Feteascã Neagrã, deci trebuie sã fie, cum îi spune şi numele, un vin roşu suav, dar cu nerv, cum sunt şi bunicile sale atât de deosebite, de originale!

ARDEI UMPLUŢI

ARDEI UMPLUŢI (Reţete de Crăciun)


Ingrediente:ardei umpluti
12 ardei graşi mijlocii, 750 g carne macră, 1 felie de pâine, 1 ceapă, 3 linguri orez, 1 linguriţă mărar tocat, sare, 2 linguri untură, 1 lingură bulion, 1 linguriţă făină, 2 linguri smântână, 1 ceaşcă apă.

Se dă carnea şi o felie de pîine muiată şi stoarsă bine prin maşina de tocat. Când carnea este slabă, se adaugă şi o lingură de jumări rămase de la topitul unturii. Separat se prăjesc în puţină untură ceapa tăiată mărunt şi orezul ales şi spălat. Se sting cu puţină apă şi se amestecă cu carnea. Se aleg ardei graşi. Se taie un capac în jurul codiţei, se curăţă de seminţe. Dacă ardeii sunt iuţi, se opăresc în apă clocotită, în care se ţin cinci minute. Se scurg bine şi se umplu cu tocătură.
Înainte de a fi aşezaţi cu sos în cratiţă, după ce se umplu, ardeii trebuie prăjiţi într-o tigaie cu puţină untură. Se aşază în cratiţă şi se toamă deasupra un sos făcut din făină, bulion de roşii şi apă. Se acoperă şi se pun să fiarbă înăbuşit la cuptor. Înainte de a servi, se pun două, trei linguri de smântână sau se serveşte smântâna separat în sosieră.

PÂRJOALE MOLDOVENEŞTI

PÂRJOALE MOLDOVENEŞTI (Reţete de Crăciun)


Ingrediente:Parjoale Moldovenesti
750 g carne macră, 1 ceapă miilocie, o felie de pîine, 1 morcov, 1 cartof, 1 ou (sau o ligură de făină), sare, piper, verdeaţă tocată, 2 Iinguri pesmet, 100 g untură.

Pârjoalele se pot face din carne de vacă, de porc şi de miel. Se dă prin maşina de tocat carne macră mai grăsuţă. În cazul când carnea nu este de loc grasă, se adaugă, când se toacă prin maşină, o lingură bună de jumări rămase de la topitul unturii. Odată cu carnea, se dă prin maşină şi o ceapă tocată, prăjită în puţină untură, iar la sfîrşit miezul de la o felie de pâine groasă cât două degete, muiată în apă şi stoarsă. Este bine ca tocătura să fie dată încă o dată prin maşină. Pentru ca pârjoalele să fie mai fragede şi mai pufoase, se pot adăuga un morcov şi un cartof, curăţiţi şi daţi prin maşină odată cu carnea. Se adaugă un ou care poate fi înlocuit la nevoie cu o lingură de făină, apoi sare, un praf de piper, puţin pătrunjel sau mărar tocat fin. Se amestecă cu o lingură de lemn. Separat, pe un fund, se pregăteşte pesmetul. Se ia cu Iingura din tocătură, se fac cu mâna perişoare rotunde, care se tăvălesc în pesmet şi, se turtesc pe fund cu cuţitul, pentru a căpăta forma dorită, lunguiaţă sau rotundă. Se pune untura într-o tigaie la foc şi când este bine încinsă, se prăjesc pârjoalele pe ambele părţi.

Piftii de porc si de vitel (Răcituri)

Piftii de porc si de vitel (Răcituri) (Reţete de Crăciun)



Ingrediente:Racituri
1 kg de picioare, 3 l apă, o căpăţână mică de usturoi, sare.

Piftiile se pot face din picioare şi din urechi de porc, de asemenea din picioare de viţel. Mai gustoase sunt cele amestecate.
Se pun la fiert, într-un vas cu apă rece, două picioare de porc şi două de viţel, bine spălate şi curăţite. Se lasă să fiarbă descoperite, la foc mic, şi din când în când se ia spuma. Se sărează. Sânt gata atunci când carnea se desface uşor de pe os. Se scot oasele înainte de a se răci şi se aşază carnea în farfurii. Zeama se curăţă de grăsime şi se încearcă dacă este destul de legată, punând câteva picături pe o farfurioară. Dacă acestea se întăresc bine la rece, se dă la o parte oala cu zeamă şi se lasă să se limpezească. În caz contrar se lasă pe foc, să mai dea câteva clocote. După gust, se poate adăuga în zeamă puţin usturoi pisat, înainte de a fi strecurată. Se toarnă apoi zeama peste carnea din farfurii şi se lasă să se prindă. Înainte de a fi servite se pot răsturna, ştergând fundul farfuriei cu un şervet muiat în apă fierbinte.

Mihaela Tatu si Cristian Faur - Leru-i Doamne Ler

Mihaela Tatu si Cristian Faur - Leru-i Doamne Ler (Colinde Craciun)




Melodia colinde 2009 video cantece craciun versuri album colinzi frumoase craciun colinde 2009 ultima melodie colinde traditionale colinde audio versurile colinde romanesti colinzi colinde noi 2009 colinde de craciun

Maria Toll - Colinda

Maria Toll - Colinda (Colinde Craciun)




Melodia colinde 2009 video cantece craciun versuri album colinzi frumoase craciun colinde 2009 ultima melodie colinde traditionale colinde audio versurile colinde romanesti colinzi colinde noi 2009 colinde de craciun

Acclamatio - Scoala gazda din patut

Acclamatio - Scoala gazda din patut (Colinde de Craciun)



Melodia colinde 2009 video cantece craciun versuri album colinzi frumoase craciun colinde 2009 ultima melodie colinde traditionale colinde audio versurile colinde romanesti colinzi colinde noi 2009 colinde de craciun

Cristian Vaduva - Prunc Stapan

Cristian Vaduva - Prunc Stapan (Colinde Craciun)



Melodia colinde 2009 video cantece craciun versuri album colinzi frumoase craciun colinde 2009 ultima melodie colinde traditionale colinde audio versurile colinde romanesti colinzi colinde noi 2009 colinde de craciun

Cristian Vaduva - Scoala gazda

Cristian Vaduva - Scoala gazda (Colinde Craciun)



Melodia colinde 2009 video cantece craciun versuri album colinzi frumoase craciun colinde 2009 ultima melodie colinde traditionale colinde audio versurile colinde romanesti colinzi colinde noi 2009 colinde de craciun

123