Obiceiuri si traditii de Pasti. Pastele la romani

Sfintele PastiSfintele Paşti 2010

Paştele, Invierea Domnului este cea mai mare sarbatoare crestina praznuita in toata lumea. Fiecare tara are insa traditiile si obiceiurile ei de Paşte, care dau un farmec deosebit acestei sarbatori. Pentru toti crestinii ortodoxi, ouale rosii, mielul si pasca fac parte din traditia de Paşte fiind specialitati culinare ce trebuie sa fie pe masa in aceasta mare zi de Paşti. In acest an 2010 Paştile cade pe 4 aprilie.

Obiceiuri de Paşti in Bucovina

In aceasta zona, exita obiceiul ca in noaptea de Paşti, pe dealuri si coline, sa fie aprinse "focuri de veghe", in jurul carora se aduna satenii si povestesc intamplari din viata Mantuitorului. Baietii sar peste focuri pentru a indeparta duhurile rele. O alta traditie de Paşti este ca fetele sa spele limba clopotului de la biserica cu apa neinceputa, iar duminica sa-si dea pe fata cu apa ramasa, pentru a fi mai frumoase tot anul si pentru ca feciorii sa alerge dupa ele asa cum alearga oamenii la Inviere atunci cand se trag clopotele la biserica.
In ziua de Paşti, inainte de gustarea bucatelor, fiecare membru al familiei "se spala" pe fata cu un ou rosu, pentru a fi sanatos si rosu ca oul, cu un ban de argint, pentru a nu avea paguba in timpul anului, si cu flori, pentru a ramane frumos ca acestea.

Traditii de Paşte in Maramureş

In Duminica Floriilor, gospodinele coc mai multe paini impodobite cu flori de aluat. Acestea trebuie mancate de toti membrii familiei, pentru ca si pe lumea cealalta sa fie impreuna. Tot de Florii, credinciosii duc la biserica ramuri de salcie pentru a fi sfintit, dupa care le aseaza la streasina casei sau a grajdului, pentru protectia lor si a animalelor.
In prima zi de Paşti, de dimineata, in satele din Maramures, se practica spalatul cu "apa neinceputa", adica neatinsa dupa scoaterea ei din fantana, in care se pune un ban de argint, un fir de busuioc si un ou. Toata familia se spala pe fata cu aceasta apa, existand credinta ca, in acest fel, fiecare membru va fi curat ca argintul, frumos ca outl si cautat ca busuiocul.

Un Paste fericit tuturor!

0 comments:

Trimiteți un comentariu

123