Despre Sfintele Pasti 2010 in Europa

Sfintele Pasti 2010Pastele in Grecia 2010

Pregatirile pentru sarbatoarea de Pasti incep in Joia Mare, cand este preparat tsoreki (sau pasca) si sunt inrosite ouale.
In Vinerea Mare, preotul bisericii sau un calugar da jos icoana lui Hristos de pe cruce si o inveleste in panza, reiterand vechile ritualuri de inmormantare. Apoi, aseaza intr-un sicriu inconjurat de crini albi, pe care-l poarta prin oras, in timp ce credinciosii plang moartea Domnului.
Grecii obisnuiesc ca, in noaptea Invierii, sa le trimita nasilor atatea oua cati membri au familiile lor, plus inca unul, ca sa mareasca familia nasului.

Despre Sfintele Pasti in Bulgaria

De Pasti la bulgari ouale se vopsesc in Joia Mare si se aseaza la iconostas. Se spune ca oul care a stat tot anul la iconostas poate fi folosit pentru a prezice viitorul.
La slujba de Inviere, crestinii aduc cate un ou. Dupa ce este sfintit, fiecare gospodar il ingroapa in vie, despartindu-se astfel, simbolic, de toate relele si necazurile pe care le-a avut in anul care a trecut. Dupa slujba de Pasti, fiecare crestin sparge cate un ou rosu de zidurile bisericii, ritual care este continuat acasa, unde ouale sunt ciocnite intre membrii familiei.

Obiceiuri de Pasti in Croatia

De Pasti, in Croatia, ouale sunt vopsite in rosu si ornate cu o cruce alba in mijloc. De pe masa de Pasti nu lipsesc sunca, ouale fierte cu legume si, bineinteles, desertul, compus din mai multe feluri traditionale.

De Sfintele Pasti toate familiile trebuie sa se reuneasca pentru a manca din mancarea sfintita la biserica.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

123