Simbolurile si semnificatiile Craciunului

Simbolurile si semnificatiile Craciunului

Acadelele in forma de bastonas

Acadelele de Craciun reproduc forma toiagului unui pastor sau , se spune , a bastoanelor care erau agitate in timpul unei slujbe religioase pentru a-i aduce la tacere pe copiii prea vorbareti.
Culorile rosu si alb imbinate in spirala la acadelele traditionale de Craciun simbolizeaza fraternitatea oamenilor intru credinta crestina.

Intr-o legenda cu o veridicitate incerta se spune ca un cofetar din statul Indiana , SUA , a dorit sa exprime semnificatia Craciunului prin intermediul unei acadele.El a incorporat cateva simboluri ale dragostei si sacrificiului lui Christos sub forma acadelei – bastonas. Mai intai , el a folosit un baton de menta , culoarea alba a acestuia exprimand natura pura si lipsita de pacate a lui Isus. Apoi a adaugat alte trei mici batoane albe pentru a simboliza durerea indurata de Christos in timpul crucificarii , dar si Sfanta Trinitate. Dupa aceea a introdus inca un baton , de culoare rosie , semnificand sangele varsat de Isus pentru omenire. Atunci cand are curba in partea de sus , acadeaua de Craciun arata asemenea toiagului unei pastor intrucat Isus este pastorul oamenilor.Cand este intoarsa cu 180 de grade , ea reproduce litera J , initiala numelui Isus in limba engleza (Jesus).

Bradul / Pomul de Craciun

Obiceiul de a folosi ca pom de Craciun un copac sau o planta perena simbolizeaza dragostea eterna a lui Dumnezeu.Luminitele pomului reprezinta stelele din paradis , iar steaua din varf este identificata cu steaua de la Betleem , urmata de cei trei intelepti in cautarea copilului Isus.
Pomul de Craciun semnifica , de asemenea , viata si lumina infinita. Acele pomului se spune ca sunt indreptate in sus , catre ceruri.

Pomul de Craciun este interpretat si ca un simbol al arborelui lui Iosua . Iosua , tatal regelui David , a avut 8 fii si 2 fiice.Potrivit Bibliei ( Isaia 11 :1-2) , Christos s-a nascut din descendenta pornita de la Iosua.

Se crede ca pomul de Craciun isi are originea in Germania secolului al XVI-lea.Popoarele germanice impartaseau obiceiul de a impodobi brazii , atat afara , cat si in locuinte. Martin Luther , reformatorul protestant , este considerat ca cel dintai care a impodobit un brad cu lumanari. Potrivit legendei , in timp ce se intorcea acasa , intr-o noapte intunecata de iarna apropiata de Craciun , Martin Luther a fost impresionat de frumusetea stelelor stralucind printre crengile unui mic brad aflat langa locuinta sa. Dorind sa reproduca aceasta imagine la bradutul aflat in casa sa , el a asezat in crengute lumanari asemanatoare stelelor.

Cadourile de Craciun

Darurile sunt o manifestare de iubire simbolizand actul de dragoste de care a dat dovada Dumnezeu , atunci cand l-a trimis pe Isus printre oameni. Cadourile ne reamintesc ca Isus Christos a fost un dar dat omenirii de catre Dumnezeu.

Obiceiul darurilor de Craciun se spune ca provine din istoria celor trei magi , care au adus cadouri pentru copilul Isus.

Cartile postale de Craciun

Cartile postale de Craciun sunt originare din Anglia , fiind , initial , create de catre copii care incercau sa isi practice abilitatea de a scrie. Cu ocazia Craciunului , ei au descoperit acest mod de a-si felicita parintii.
Prima carte postala de Craciun autentica este atribuita lui Sir Henry Cole , in anul 1843.Director al muzeului londonez “Victoria si Albert” , acesta a comandat unui artist , pe nume John Calcott , crearea unei ilustratii care urma sa serveasca drept carte postala. Aceasta prima felicitare consta din trei desene , cel din centru infatisand o familie bucurandu-se de festivitatile Craciunului .Mesajul care insotea ilustratia spunea “ Craciun fericit si un an fericit pentru tine “ (A Merry Christmas and a Happy New Year to You).Henry Cole avea nevoie de aceasta carte postala intrucat era prea ocupat pentru a putea trimite prietenilor sai mesaje individualizate.

Ciorapii de Craciun

Obiceiul ciorapilor de Craciun provine dintr-o legenda despre un nobil care si-a risipit necugetat averea , lasandu-si fetele fara zestre. Sfantul Nicolae a auzit despre aceasta situatie si a venit pe ascuns la locuinta fetelor. El a aruncat trei pungi cu monede de aur prin hornul casei , care au cazut in ciorapii fetelor , atarnati pentru a se usca langa semineu.

Clopoteii de Craciun

Clopoteii anunta nasterea lui Isus (inclusiv in colinde ) , ei trimitand catre oameni chemarea de a slavi pe Christos.
Folositi in pastorit pentru a calauzi oile pierdute catre turma , ei semnifica marea valoare a oamenilor in ochii lui Dumnezeu.
De asemeni, rasunetul clopotelor bisericilor reprezenta , initial , un anunt al sosirii lui Isus.

Coronitele / cununile de Craciun

Cununile sau coroanele de Craciun semnifica dragostea nemarginita a lui Dumnezeu fata de oameni.Forma circulara a acestora este asemeni iubirii , care nu are capat si nu inceteaza vreodata.

Intr-una din traditiile de Craciun occidentale , sunt amplasate patru lumanari pe o astfel de coroana , fiecare lumanare fiind aprinsa in fiecare duminica dinaintea Craciunului , ca o anticipare a sosirii lui Christos.

Cozonacul de Craciun

Cozonacul , reprezinta o apoteoza a sacrificiului stravechi adus graului , dar si o expresie a lui Isus , “painea vietii”.

Culorile Craciunului

- Culoarea rosie simbolizeaza sacrificiul lui Isus sau sangele varsat de acesta pentru pacatele noastre ( Ioan 3:16-17).
- Culoarea verde semnifica tineretea , speranta , natura , dar si viata eterna intru Christos (2 Corinteni 5:21).
- Culoarea aurie este o expresie a regalitatii lui Isus ( Isaia 9:6-7).

Floarea Poinsettia

Floarea Poinsettia era folosita in secolul XVII pentru sarbatorirea Craciunului de catre calugarii franciscani mexicani. Aceasta planta a fost numita dupa ambasadorul SUA in Mexic , Joel R. Poinsett, care a adus pentru intaia oara aceasta floare in America , in anul 1828.

O legenda mexicana asupra originii Poinsettia povesteste despre un baiat amarat din cauza faptului ca nu avea nici un dar pentru copilul Isus din scena nativitatii.El a adunat crengute verzi si le-a asezat sub forma unei flori asemanatoare cu o stea.De fapt , Poinsettia nu este cu adevarat o floare , ea avand frunzele superioare de o culoare rosie stralucitoare.

Ingerii

Simboluri ale spiritelor bune , care proclama nasterea nasterea lui Isus ( Luca 2:10) .

Lumanarile

Lumanarile sunt un simbol al luminii mantuitorului cuprinzand intregul pamant si o expresie a recunostiintei noastre fata de steaua de la Betleem.

Luminitele din bradul de Craciun

Simboluri ale lui Christos ca “lumina a lumii “ sau reprezentari ale stelelor.

Mos Craciun

Mos Craciun este o dezvoltare sau o reconfigurare a traditiei Sfantului Nicolae , raspandita printre oameni incepand cu secolul IV. Sfantul Nicolae , descris ca un om generos , devotat in special copiilor si celor saraci, s-a transformat intr-o legenda care s-a imprastiat in toate colturile Europei. In mod traditional , Sfantul Nicolae avea o lunga barba alba si era imbracat in straiele unui episcop.
Modernul Mos Craciun , aparut in timpul secolului 19 , este infatisat ca un om vesel , cu barba alba si imbracaminte de culoare rosie.

Panglicile

Panglicile , caracteristice pentru pachetele si cutiile continand darurile de Craciun , semnifica unirea oamenilor sub semnul unei bunavointe eterne.

Porcul de Craciun

In religia dacilor , porcul , simbolizand zeitatea intunericului care micsora puterea soarelui in ziua cea mai scurta din an (solstitiul de iarna) , era sacrificat in scopul cresterii fortei soarelui.Ca un semn al eficacitatii acestui ritual , ziua incepea sa se mareasca .

Pe de alta parte , ritualul taierii porcului inglobeaza sensul stravechi de sacrificiu in semn de multumire pentru recolta trecuta si cea viitoare.In acest sens , porcul era vazut ca un animal sacru in culturile antice , fiind sacrificat in cinstea divinitatilor vegetatiei si recoltei : Osiris la egipteni , zeitele Persefona si Demeter la greci , si Ceres , la romani.

Prajiturelele de Craciun

Prajiturile de Craciun , specifice traditiilor occidentale , provin din perioada precrestina , cand erau daruite de catre cetateni senatorilor.

Renii

Animalele alese de Mos Craciun pentru a-i trage sania.

Steaua / stelutele

Reprezinta stelele paradisului si steaua care i-a calauzit pe magi catre copilul Isus ( vezi obiceiul romanesc al Stelei),
Totodata , stelele reprezinta speranta omenirii dedicate credintei in Christos.

Turturii

Potrivit legendei , copilul Isus a fost adapostit , la un moment dat , sub ramurile unui pin. Atunci cand copacul si-a dat seama cine este langa el , au inceput sa i se scurga de pe crengi lacrimi de bucurie , care , sub efectul gerului , s-au transformat in turturi.

Ilicele

Tepii ilicelor reprezinta coroana de spini purtata de Isus. Fructele ilicelor simbolizeaza picaturile de sange scurse din capul incoronat cu spini al lui Isus.
Ilicele erau folosite in Europa de Nord pentru a alunga spiritele rele. Totodata , erau aduse in casa pentru a asigura o inseninare spirituala si o reimprospatare a aerului.
Crestinii timpurii din Franta si Anglia agatau crengi de ilice pe usi , indicand o casa in care era respectat Isus.

Vascul

Vascul era utilizat de preotii druizi in ceremoniile dinaintea sarbatoririi nasterei lui Christos. Desi nu are radacini , aceasta planta ramane verde tot timpul iernii.
Celtii vedeau vascul ca un simbol al pacii si credeau ca are puteri vindecatoare , fiind folosit ca antidot impotriva infertilitatii si ca o pavaza contra spiritelor rele.
Scandinavii asociau aceasta planta cu zeita dragostei. Ei credeau ca acei care se saruta sub o ramura de vasc vor avea parte de noroc si fericire in noul an.

Zapada

Oamenii din timpurile stravechi vedeau cerul ca pe un acoperis sustinut de pereti ceresti , avand ferestre si usi prin care coborau pe pamant ingerii, zeii , zapada si ploile.
In cartea lui Iov , Dumnezeu are puterea de trimite zapada pe pamant , pentru a proteja apa , solul si a ascunde soldatii din campurile de lupta.
In mod traditional , zapada este un simbol al puritatii.

Sursa: http://godessdiana88sex1.blogspot.com

0 comments:

Trimiteți un comentariu

123